Teden Rdečega križa v znamenju srčnosti

8. maja obeležujemo svetovni dan Rdečega križa in Rdečega polmeseca, rojstni dan ustanovitelja gibanja, Henryja Dunanta, pa predstavlja tudi začetek Tedna Rdečega križa, vsem nam tako ljubega obdobja.

Teden Rdečega križa bomo letos obeleževali pod sloganom »Vse, kar delamo, delamo #izsrca«. Nekaj zadnjih let so naša načela: humanost, nepristranskost, nevtralnost, neodvisnost, prostovoljnost, enotnost in univerzalnost; pod stalnim preizkusom. Skoraj 160 let iz dneva v dan, tedna v teden, meseca v mesec in leta v leto dokazujemo, da vse, kar delamo, delamo #izsrca. Vsako srce ima svoj utrip, svoj ritem, svojo smer, po kateri se ravna. Srca vseh nas bijejo za ljudi. Bijejo s srci več tisoč prostovoljcev Rdečega križa in Rdečega polmeseca v Sloveniji in več milijonov po celem svetu. Bijejo s srci vseh tistih, ki potrebujejo našo pomoč.

Večen izziv ostaja, kako v nekaj vrsticah strniti vse tisto, kar delamo? Ali hvala, iskreno in #izsrca, zadostuje? Ali zaobjame vso humanost, ki jo nosite v svojih srcih? Vi, vsi vi – člani, prostovoljci, strokovni sodelavci, kolegi drugih humanitarnih organizacij, sosedje, naključni mimoidoči, včasih celo opazovalci, največkrat pa kar akterji, ko je treba pomagati reševati stiske ali pa celo življenja, ste pomembni. Vsak od vas je nepogrešljiv člen v mreži humanosti, solidarnosti in človekoljubja, ki jo pletemo in tkemo, širimo in krepimo.   

Teden Rdečega križa je čas, ko lahko z dogodki in aktivnostmi dvignemo našo prepoznavnost, predvsem pa prepoznavnost našega delovanja in izpostavimo vključenost v lokalno, regionalno in nacionalno okolje. Pomembno je, da smo ljudem dosegljivi in na voljo. Vedno pripravljeni. Naj naša dejanja govorijo – da smo skupaj #neustavljivi, da naše znanje, izkušnje in povezanost predstavljajo naše največje bogastvo in seveda, da vse, kar delamo, delamo #izsrca.

Svet se spreminja pred našimi očmi, a naša naloga je še vedno biti prvi pomočnik javnim oblastem, skupnosti in družbi. Naša naloga je, da nesebično pomagamo ljudem v stiski. Priskočimo na pomoč v primeru nenadnih dogodkov. Vse, kar delamo, delamo #izsrca.

Hvala vsakemu posebej in vsem skupaj.

                                                                                              mag. Vesna Mikuž

                                                                                  Predsednica Rdečega križa Slovenije