XXII: Regijsko preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči

V soboto, 28.5.2016 je v Sežani potekalo XXII. Regijsko preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči Rdečega križa in Civilne zaščite za kraško-notranjsko regijo. Preverjanje smo organizirali RKS-Območno združenje Sežana skupaj z Upravo za zaščito in reševanje Izpostava Postojna (URSZR) in v sodelovanju z Občino Sežana.

12 ekip prve pomoči iz Cerknice, Blok, Postojne, Pivke, Ilirske Bistrice, Materije, Hrpelj, Povirja, Komna, Sežane ter kot gostja ekipa iz sosednje Hrvaške je nudilo prvo pomoč poškodovanim v štirih namišljenih realistično prikazanih situacijah po mestu Sežana. Za pristnost poškodb so poskrbeli 4 izkušeni maskerji.

Na prvi delovni točki je prišlo do prometne nesreče, v kateri se je poškodovalo več ljudi. Na drugi točki na železniških tirih so ekipe pomagale večji skupini beguncev iz Sirije. Na tretji preizkušnji so reševali mlade na zabavi, ki se je zaradi alkohola in droge sprevrgla v tragedijo. Na četrti točki pa je komunalne delavce pri urejanju zelenice presenetilo nenadno neurje, ki je imelo za posledico več poškodovanih.

Usposobljenost ekip je preverjalo 21 ocenjevalcev – zdravstvenih delavcev z veljavno licenco predavateljev prve pomoči RKS.

Vse ekipe so pokazale zelo visok nivo usposobljenosti pri reševanju ponesrečenih. Zagotovo lahko nanje računamo tudi v primeru resničnih nesreč.

Prva tri mesta so si razdelile ekipa Prostovoljnega gasilskega društva Cerknica, ekipa Prostovoljnega gasilskega društva Materija in ekipa Rdečega križa Občine Hrpelje-Kozina.

Naša Ekipa prve pomoči Rdečega križa Občine Hrpelje-Kozina je ponovno potrdila svojo vrhunsko usposobljenost in znanje, saj se je uvrstila na 3. mesto z zaostankom le 15 točk za prvo uvrščeno ekipo.

Odlično se je odrezala tudi naša mlada Ekipa prve pomoči Rdečega križa Sežana, ki je zbrala dovolj točk za 5. mesto.

Čestitamo za odlično pripravljenost in se zahvaljujemo za vložen prosti čas in trud v usposabljanje za delovanje v resničnih nesrečah.

Zahvaljujemo se vsem prostovoljcem, ki so sodelovali pri izvedbi preverjanja: imitatorjem poškodb na deloviščih, ki so jih odigrali dijaki iz SGLŠ Postojna program zdravstvo, bolničarji-člani ekip prve pomoči iz RKS-OZ Koper in naši prostovoljci; spremljevalcem ekip iz prostovoljnih gasilskih društev Sežana, Povir, Lokev, Komen in Senožeče ter Radio kluba Sežana.

Poleg teh pa je za uspešno izvedbo celotnega dogodka skrbelo še veliko število naših prostovoljcev, zaposlenih v ZGRS Sežana in URSZR Postojna.

V veliko pomoč s prostori in opremo so nam bili OŠ Srečka Kosovela Sežana, MC Podlaga, Slovenske železnice ter Izobraževalni center URSZR- enota Sežana.