PRIREDITEV ZA KRVODAJALCE IN PROSTOVOLJCE

V juniju smo praznovali kar dva praznika posvečena krvodajalcem in krvodajalstvu. 4. junij je dan krvodajalstva v Sloveniji, saj so prav na ta dan leta 1945 v Sloveniji odvzeli in shranili prve enote krvi, ki so že vsebovale konzervans in so jih tako lahko tudi shranjevali. 14. junija praznujemo tudi Svetovni dan krvodajalcev. Na ta dan se v številnih državah na različne načine zahvalijo vsem prostovoljnim neplačanim krvodajalcem za darovano kri, ki rešuje življenja. To je tudi priložnost za ozaveščanje o potrebi po rednem darovanju krvi, ki bolnikom zagotavlja kakovostno, varno ter dostopno kri in krvne pripravke.

Na Območnem združenju Rdečega križa Sežana smo 1. junija pripravili prireditev za krvodajalce jubilante in prostovoljce v Gostilni Mahnič v Parku Škocjanske jame. Povabili smo vse, ki so v letih 2016 in 2017 dosegli okrogle jubileje in tiste, ki so svojo dragoceno tekočino darovali več kot 50-krat. Ob tej priložnost smo se zahvalili tudi prostovoljcem, ki že leta širijo poslanstvo Rdečega križa.

Predsednica Območnega združenja RK Sežana, prav tako krvodajalka ter županja Občine Hrpelje-Kozina Saša Likavec Svetelšek se je v nagovoru vsem krvodajalcem in prostovoljcem zahvalila za njihova plemenita dejanja. Ganljivo zahvalo krvodajalcem in organizatorju je po pošti sporočila transfuziologinja Irena dr. Kramar s Centra za transfuzijsko dejavnost Izola.

V uradnem delu prireditve smo podelili zahvale krvodajalcem-jubilantom. Teh je bilo na seznamu za leti 2016 in 2017 kar 187. 64 jih je prejelo zahvale za 10-krat darovano kri, 38 za 20-krat darovano kri, 22 krvodajalcev za 30-krat in 18 za 40-krat darovano kri. V obdobju dveh let je kar 45 krvodajalcev doseglo jubileje za 50-krat in več darovano kri.

16 je kri dalo 50-krat, 11 jo je dalo 60-krat, 12 pa kar 70-krat. Doseženi so bili tudi trije jubileji za 80-krat darovano kri: Nadja STANTIČ iz Komna, Dušan ŠKRLJ in Ljubo MAJARIČ iz Sežane. Jubilej za 100-krat darovano polno kri je dosegel Danilo HVALA iz Bogega. Visoki jubilej za 140-krat darovano kri in krvno plazmo je zabeležil Simon PIRJEVEC iz Dan pri Sežani. Pravi rekorder pa je Dragomir MALI iz Sežane, ki je kri in plazmo daroval že 210-krat.

Še enkrat čestitamo in se zahvaljujemo jubilantom in tudi vsem krvodajalcem, ki letos niso bili med njimi ter prostovoljcem. Zahvala gre tudi dekletom vokalne skupine Karina, povezovalki Minki Kos in triu Turn za nepozabni večer.