OTROCI REŠUJEJO ŽIVLJENJA!

Odločna pobudadržavi o uvedbi obveznega 2-urnega nacionalnega izobraževalnega programa  iz temeljnih postopkov oživljanja

Evropa vsako leto 16. oktobra obeležuje evropski dan oživljanja, ki tokrat posebno pozornost namenja otrokom in poteka pod geslom ‘Otroci rešujejo življenja’. Ob tem povodu so partnerji programa skupaj s sopodpisniki na Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport RS naslovili pobudo o uvedbi obveznega 2-urnega nacionalnega izobraževalnega programa iz temeljnih postopkov oživljanja.

Delež očividcev, ki začnejo ob srčnem zastoju oživljati, naj bi namreč najbolj povečalo ravno obvezno nacionalno učenje otrok, kažejo raziskave in dolgoletna praksa v nekaterih državah, hkrati je tudi Svetovna zdravstvena organizacija izdala priporočilo najmanj dveh ur učenja oživljanja vsaj od 12. leta starosti dalje. Ob tokratnem evropskem dnevu oživljanja bodo po vsej Sloveniji potekali tečaji temeljnih postopkov oživljanja po osnovnih šolah in širše, partnerji projekta (Slovenski reanimacijski svet, Rdeči križ Slovenije in Val 202) pa bodo tudi na druge načine ozaveščali, da lahko s preprostimi postopki sočloveku rešimo življenjein pri tem posebej poudarjali vlogo otrok.

V Sloveniji približno 1500 ljudi letno doživi nenaden srčni zastoj, stotine pa jih umre, ker jim očividci ne znajo pomagati, čeprav bi jih z zelo preprostimi, a pravočasno izvedenimi postopki oživljanja lahko rešili.  Žal pa po najnovejših podatkih v Sloveniji začne oživljati le približno 30 odstotkov očividcev, kar nas uvršča v spodnjo tretjino evropskih držav, saj v povprečju prične s postopki oživljanja 45 % očividcev, ki so priča srčnemu zastoju, medtem ko je ta odstotek v bolj ozaveščenih delih Evrope še bistveno višji. Po raziskavah sodeč bi ta delež najbolj povečalo obvezno nacionalno učenje otrok.

V soboto, 15. oktobra, smo se priključili dogajanju ob evropskem dnevu oživljanja. Pred trgovina Tuš na Kozini so člani Ekipe prve pomoči Rdečega križa Občine Hrpelje Kozina že drugo leto zapored prikazali temeljne postopke oživljanja (TPO) z uporabo avtomatskega defibrilatorja (AED). Letos sta se članom pridružili osnovnošolki Ema Grmšek in Sara Poles, ki sta v septembru pričeli obiskovati krožek prve pomoči na osnovni šoli Dragomirja Benčiča Brkina Hrpelje. Ta je po nekaj letih premora zopet zaživel pod vodstvom mentoric Iris Birsa in Kristine Gustinčič, članic ekipe prve pomoči Rdečega križa. Dekleti sta enakovredno članom ekipe demonstrirali TPO.

dsc_0890      dsc_0883      dsc_0903