“DROBTINICA”

V “Drobtinicah” Na Kozini zbrali rekordnih 1.370 € v Sežani pa 760 € za pomoč otrokom iz socialno šibkih družin pri plačilu šolske prehrane in šole v naravi.

Hvala vsem donatorjem in dobrosrčnim ljudem, ki so prispevali material ali denarni prispevek.

Rdeči križ Slovenije skladno s svojim mandatom ščiti človeško dostojanstvo in s svojimi humanitarnimi programi blaži stiske ljudi. Tveganju revščine je bilo po uradnih podatkih leta 2015 izpostavljeno 287.000 oseb (14,3%) in čeprav uradni podatki kažejo, da se je stopnja tveganja revščine nekoliko znižala, še vedno več kot 130 000 posameznikov za preživetje potrebuje raznovrstno materialno pomoč. Zaskrbljujoč je podatek, da je med 287.000 osebami, ki so izpostavljene tveganju revščine, kar 54.000  mladoletnih otrok (14,2 % od vseh otrok). In prav njim je namenjena naša akcija Drobtinica 2016, saj nas v Rdečem križu Slovenije še posebej skrbi za otroke, ki živijo v pomanjkanju. Že šestnajst let na Svetovni dan hrane (16. oktober) z enodnevno kampanjo Drobtinica dopolnjujemo programe socialne pomoči otrokom iz socialno šibkih okolij in slovensko javnost ozaveščamo o nezadostni in/ali nepravilni prehrani naših najmlajših-osnovnošolcev ter obenem vzpodbujamo čut solidarnosti z vsemi, ki so se znašli v stiski.

Na našem območju smo se akciji priključili na Kozini, 15.10. in v Sežani, 22.10.. Prostovoljke iz krajevne organizacije Rdečega križa Sežana in krajevnih organizacij Rdečega križa z območja občine Hrpelje-Kozina že vrsto let ob Svetovnem dnevu hrane napolnijo stojnice z raznovrstnimi domačimi dobrotami. Na Kozini so letos napekle kar 200 škatlic po 250 g različnega drobnega peciva. Na stojnicah so ponudile še donirani kruh, jabolka domačih brkinskih sadjarjev in druge domače proizvode. V Sežani pa so ponudbo obogatile s peko svežih jogurtovih mišk. V akciji vedno sodelujejo tudi osnovni šoli Dragomirja Benčiča-Brkina Hrpelje in Srečka Kosovela Sežana. V šolah pripravijo različne dobrote in se s skupino učencev pridružijo prostovoljkam na akciji. Obiskovalci v zameno za dobrote prispevajo za pomoč otrokom iz socialno šibkih družin pri plačilu šolske prehrane in šole v naravi.

Drobtinici so omogočili: REGEND d.o.o., pekarna Kozina, PEKARNA SINANBEGOVIĆ MIDHO iz Hrpelj, SPAR SLOVENIJA D.O.O., FAMA d.o.o. Vipava-Market Hrpelje, BLOG AMELIE iz Ocizle, SADJARSKA KMETIJA PEČAR B. iz Prešnice, SEGULIN ANGEL iz Slop, DAMJAN MARSIČ iz Slop, IGOR ŠIŠKOVIČ iz Slivja, DUŠAN GRK iz Slivja, prostovoljke RDEČEGA KRIŽA, učenci OŠ DRAGOMIRJA BENČIČA-BRKINA in SREČKA KOSOVELA SEŽANA

dsc_0868     dsc_0905