SREBRO IN BRON ZA EKIPI PRVE POMOČI RDEČEGA KRIŽA SEŽANA

V soboto, 3. junija se je v  Novi vasi na Blokah odvijalo 24. Regijsko preverjanje usposobljenosti ekip prve pomoči Civilne zaščite in Rdečega križa iz Notranjske regije, ki ga je letos organiziralo Območno združenje Rdečega križa Bloke-Cerknica-Loška dolina.

Udeležilo se ga je dvanajst ekip. Barve Rdečega križa in svojih občin je zastopalo osem ekip: dve ekipi RKS-OZ Sežana, tri ekipe RKS-OZ Postojna-Pivka, ekipa RKS-OZ Ilirska Bistrica, RKS-OZ Cerknica in še gostujoča ekipa RK Buje iz  Hrvaške. Poleg teh sta se preverjanja udeležuili še dve ekipi Civilne zaščite iz Občine Sežana in Postojna ter dve gasilski ekipi iz PGD Komen in Cerknica.

Ekipe so delale na štirih delovnih točkah. Prva je bila pri osnovni šoli, kjer so oskrbovali otroke, ki so se poškodovali s pirotehničnimi sredstvi, druga je bila nesreča v gozdu, na tretji delovni točki so oskrbeli poškodovane kolesarje v prometni nesreči, na četrti pa so ekipe preverjale, kako so usposobljene za transport ponesrečencev.

Ekipe so pokazale visok nivo znanja in usposobljenosti za ravnanje v nesrečah.

Največ točk je dosegla ekipa PGD Cerknica, ki se bo udeležila jesenskega državnega preverjanja v Kobaridu. Drugo in tretje mesto pa sta odnesli ekipi Rdečega križa Sežana. Na 2. mesto se je uvrstila ekipa Rdečega križa Občine Hrpelje-Kozina, ki se vse od prve udeležbe na preverjanju v letu 2012 vsako leto uvrsti med najboljše tri ekipe. V ekipi so bili: Tomaž Novak, Danči Franetič, Jasmina Bubnič, Nevenka Boštjančič in Petra Gec, Kristina Gustinčič, Peter Kastelic in Iris Birsa pa so bili letos na drugih dolžnostih.

Odlično tretje mesto pa je dosegla mlada ekipa tabornikov Rdečega križa Sežana v sestavi: Urša Može, Polona Može, Miha Škapin, Ivana Žigon, Petra Grmek in Kaja Mezinec. V ekipi je sicer 8 članov. Tokrat je bil zaradi nujnih obveznosti odsoten Miha Grgič Jelen. Jaka Paliska pa je letos pomagal okrnjeni ekipi Rdečega križa Občine Hrpelje-Kozina in tako z njimi osvojil srebrno medaljo.

Člani obeh ekip so osnove znanja iz prve pomoči pridobili na 70-urnem tečaju Rdečega križa za bolničarje. Za take dosežke pa je potrebno še veliko prostovoljskih ur, ki jih člani vlagajo v dodatna usposabljanje in treninge. Ponosni smo na vas.

DSC_0015 (1)