Ekipa Rdečega križa Občine Hrpelje-Kozina na »Dnevu zdravja« v Sežani

V soboto, 10. junija sta Območna obrtno-podjetniška zbornica Sežana in Vzajemna zdravstvena zavarovalnica organizirali prireditev  »Dan zdravja«.

Prostor dogajanja je bil pred Kosovelovim domom v Sežani. Na stojnicah so svojo dejavnost namenjeno krepitvi in ohranjanju zdravja predstavila različna podjetja in društva iz domačega okolja in širše. Rdeči križ Slovenije-Območno združenje Sežana, ki ima javno pooblastilo države za usposabljanje laikov za nudenje prve pomoči, je na svoji stojnici prikazovalo temeljne postopke oživljanja odraslih in dojenčkov ter prvo pomoč pri zapori dihanja. Demonstracijo smo izvajali: Tomaž Novak, Jasmina Bubnič in Iris Birsa, člani »Ekipe prve pomoči Občine Hrpelje Kozina«.Ozaveščali smo prisotne, da lahko že s preprostimi postopki sočloveku rešimo življenje. Takojšen začetek oživljanja namreč lahko do štirikrat poveča število preživetih po srčnem zastoju.

Zanimanje obiskovalcev je bilo veliko, le nekaj pa je bilo tistih, ki so se opogumili in z našo pomočjo izvedli temeljne postopke oživljanja (TPO) z uporabo avtomatskega eksternega defibrilatorja (AED).

Tudi tokrat se je pokazalo, da imajo odrasli strah pred TPO, medtem, ko so mladi bolj pogumni, nimajo predsodkov in so takoj pripravljeni poskusiti. Mlade bodoče starše je zanimal TPO dojenčka in so to tudi praktično izvedli, kar je zelo pohvalno.

Kljub pestri in zanimivi ponudbi je bilo število obiskovalcev pod pričakovanji. Je že tako, da se pomena zdravja zavemo šele, ko ga izgubimo.

DSC_0153